Pienet päätökset, jotka parantavat ympäristöä

 

Ekologisuus on nykyaikana hyvin tärkeä kriteeri, kun kuluttaja valitsee tuotetta. Tämä pätee erityisesti tuotteisiin, joita käytetään kauan, kuten esimerkiksi kenkiin. Kengästä tekee ekologisen sen materiaalien laatu, kestävyys, uudistettavuus ja kierrätettävyys. Myös klassisuus on tärkeä kriteeri, sillä sellaista kenkää voi pitää vuosikymmeniä.

Vihreät aatteet ja vaatteet

Puhutaan myös eettisyydestä, joka tuo ekologisuuteen lisäkriteereinä sen, minkälaista työvoimaa käytetään ja minkälaisissa olosuhteissa työntekijät työskentelevät. Myös materiaalin jäljitettävyys on tärkeä asia. Vihreät vaatteet on sivusto, josta saa tietoa vastuullisesta kuluttamisesta ja konkreettisia esimerkkejä juuri vaatteiden ja jalkineiden ekologisuudesta ja eettisyydestä.

Crocs-kengät herättävät paljon tunteita, on ihmisiä, joiden mielestä ne ovat maailman rumimmat kengät ja toisia, jotka vannovat niiden nimeen sekä sisä- että ulkokäytössä. Crocsit näyttävät muovisilta, mutta ne eivät ole sitä. Niitä ei ole tehty myöskään kumista, vaan öljypohjaisesta materiaalista, joka ei maadu. Koska aidot Crocsit tehdään kuitenkin miltei kokonaan vain yhdestä materiaalista, on ne helppo uusiokäyttää.

Crocseissa käytettävä materiaali soppi erinomaisesti polttamiseen ja siitä syntyneellä energialla tuotetaankin kaukolämpöä tällä hetkellä Hyvinkään ja Riihimäen alueella. Yhdellä kenkäparilla palaa energiansäästölamppu pari viikkoa.

Tarkkaile säännöksiä ja osta reilusti

Tennarit ja lenkkarit voivat helposti sisältää mitä tahansa myrkkyjä. Paras päälliseen käytettävä materiaali onkin tässä mielessä luomupuuvilla ja pohjaan luonnonkumi. Ethletic-tennistossu on valmistettu näistä materiaaleista ja lisäksi valmistajat ovat onnistuneet yhdistämään niihin Reiluuden, eli kaikki materiaalit ovat Reilun kaupan eli Fair trade-säännöstön mukaisia. Tämä takaa reilun korvauksen työntekijöille sekä raaka-aineista että tennareiden valmistuksesta.

Suomalaiseen säähän tarvitaan ehdottomasti kumisaappaat. Niissä pitää olla hyvä lesti, jotta jalka ei väsy tai kipeydy ja niiden pitäisi olla myös lämpimät. Kumimateriaalin olisi hyvä olla 100% luonnonkumia, sillä se maatuu, eikä jää kaatopaikolle vuosikymmeniksi. Muovin haittavaikutukset ja epäekologisuus tiedostetaan jalkineteollisuudessa ja ratkaisuja pyritään luomaan. Vegaaniliiton sivuilta voi lukea lisää vegaanisista kengistä.

Vegaaniset kengät ovat haaste sinänsä, sillä vegaaniperiaatteen mukaisesti niissä ei saa olla mitään eläinperäistä. Hyvin usein kuitenkin kuvaan tulee mukaan muovi, joka on yksi pahimmista maapallon saastuttajista tällä hetkellä. Muovista kärsivät erityisesti meret ja meren eläimet. Muovi ei biohajoa, vaan pilkkoutuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi kappaleiksi, joita nimitetään merenneidon kyyneliksi. Lopulta näitä muovin kappaleita ei enää näe paljaalla silmällä ja ne päätyvät kaloihin ja äyriäisiin ja niiden mukana taas ihmisen elimistöön.