Sähköauto on ympäristön kannalta järkevämpi ratkaisu

Sähköautot ovat yleistymään päin. Voidaan olettaa, että ne nousevat haastamaan bensiini- ja dieselkäyttöiset autot 2020-luvulla. Täytyy silti muistaa, että sähköautojen hankintahinta on huomattavasti kalliimpi kuin perinteisten autojen, joten se vaikuttaa osaltaan siihen, miksi sähköautot eivät ole vielä yleistyneet enemmän. Jokaisen kannattaa kuitenkin pohtia, olisiko sähköauto sittenkin järkevämpi ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Sähköauton käytöllä on paljon etuja, jotka kannattaa huomioida valintaa tehtäessä.

Sähköauton hinnat ovat tavallisia autoja korkeammat, mutta niidenkin hankintaa varten voi hakea lainaa. Netistä löytyvä lainavertailu kertoo sen, mistä saa edullisimman lainan. Edullisin laina ei suinkaan ole se, jonka viitekorko on kaikista alhaisin. Moni kuluttaja menee harhaan juuri tässä kohti, sillä kuluttajien tulisi kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo kaiken lainan edullisuudesta.

Tietoa sähköautoista ja yleisimmistä uskomuksista

Sähköautojen kohdalla puhutaan ensimmäisenä toimintamatkasta. Yleinen uskomus on, että sähköautojen toimintamatka ei ole tarpeeksi pitkä ja sen vuoksi ne sopivat ainoastaan kaupunkiajoon. Sähköautojen akut kehittyvät kuitenkin koko ajan, mikä pidentää myös niiden toimintamatkaa. Toimintamatkan pituuteen vaikuttaa myös se, kuinka autolla ajetaan. Mitä taloudellisemmin autolla ajaa, sitä pidempään akku kestää. Sama pätee kuitenkin myös polttomoottoriautojen polttoaineen kulutukseen.

Toinen yleinen uskomus liittyy sähköautojen ympäristöystävällisyyteen. Kuluttajat ovat kyseenalaistaneet sitä, ovatko sähköautot oikeasti kovin ystävällisiä, sillä akkujen tuotannosta koituu päästöjä. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että ympäristöhyödyt tulevat suhteessa suuremmiksi kuin haitat. Bensiini- ja dieselkäyttöiset autot saastuttavat kuitenkin aina ajossa, mikä sähköauto ei tee. Sähköä toki kuluu akun lataamisen, mutta se on verrannollisesti pieni ympäristöhaitta. Sähkön kohdalla voi nimittäin aina valita ympäristöystävällisesti tuotetun sähkön. Suomessakin suositaan vesi-, tuuli- ja aurinkoenergialla tuotettua sähköä ja sellainen on monien kotitalouksien ensisijainen valinta. Koska sähköautoa ladataan yleensä kotona, käytetään lataamiseen siis samaa sähköä kuin muutenkin kodissa käytetään. Sen vuoksi sähköauto on joka tapauksessa ympäristöystävällisempi valinta kuin bensiini- tai dieselkäyttöinen auto.

Sähköauton rinnalle ovat tulleet myös hybridit, jotka koetaan hieman luotettavimmiksi. Hybridiauto tarkoittaa siis sitä, että sen ensisijainen virtalähde on sähköakku. Autosta löytyy kuitenkin myös bensatankki, josta auto siirtyy hyödyntämään bensaa, mikäli sähköakun virta loppuu. Tällainen auto sopii myös pidempään matka-ajoon. Sen hyötyihin kuuluu se, että autolla voi ajaa samaan tapaan kuin bensiini- tai dieselautolla. Tankki kannattaa kuitenkin aina pitää täynnä kaiken varalta. Autoon on edelleen tänä päivänä helpompi tankata bensaa tai dieseliä kuin löytää sopiva latauspiste. Toki latauspisteitäkin alkaa olla aina vain enemmän, mikä on sähköautojen kannalta hyvä asia.