Valitse pyöräily tai kävely moottoriajoneuvon sijaan, mikäli mahdollista

 

Toisinaan olemme tottuneet liikkumaan liikenteessä autoilla lyhyitäkin matkoja, vaikka yhtä hyvin matkan olisi pystynyt taittamaan esimerkiksi pyörällä tai jalan. Esimerkiksi kilometrin päässä sijaitsevaan lähikauppaan moni kurvaa autolla, vaikka ostettavana olisikin yksittäinen pieni elintarvike, jonka voisi aivan hyvin kantaa laukussa kotiin. Monelle autoilu on paras vaihtoehto siksi, että se on nopea ja mukava tapa liikkua paikasta toiseen. On kuitenkin pidettävä mielessä, että jatkuva autoilu kuormittaa ympäristöä. Mikäli luonto ja maapallon tulevaisuus koskettavat, voi henkilökohtaisilla valinnoillaan saada aikaan muutoksia, joista on pidemmän päälle paljonkin apua.

Pyöräily kuten myös kävely on ympäristöystävällinen liikkumisen vaihtoehto, joka ei tuota minkäänlaisia päästöjä, toisin kuin yksityisautoilu. Siinä missä moottoriajoneuvolla liikkuminen on meluisaa ja aiheuttaa ilmanlaatua huonontavia päästöjä, on pyöräily todellinen ekoteko. Pyörän selkään hyppäävä tulee vähentäneeksi myös liikenneruuhkia, joista on paljon harmia muun muassa työmatkojen pitenemisen ja taloudellisen ajotavan poissulkemisen kannalta.

Sen sijaan että lähtisi mukaan liikenteeseen viidelle hengelle mitoitetulla yksityisautollaan keskelle pahinta ruuhkaa kasvattamaan stressitasoaan, miksei valitsisi sittenkin kävelyä tai pyöräilyä, jolloin säästyy rahaa ja samalla myös kunto kohenee? Moni on oivaltanut tämän ja viime aikoina onkin havaittu monen tekevän tietoisen valinnan kulkea esimerkiksi työ- tai koulumatkat pyörällä tai jalan.