Oletko koskaan miettinyt, miten suuressa roolissa liikenne ja sen toimivuus ihmisen elämässä on? Viime vuosina maailmalla on puhuttu paljon liikenteen kuormittavuudesta ja päästöistä erityisesti suurkaupunkien alueella. Oletko koskaan vieraillut New Yorkissa tai Tokiossa? Liikenteen tuottama melu ja saasteet ovat todella merkittävät.
Euroopan Unionin alueella päivittäiset liikenteen tuomat haitat on listattu keskeisiksi ympäristöpaineiden lähteiksi. Ympäri maailman sekä poliitikot että liikenne- ja ympäristötutkijat ovat miettineet yhteisiä keinoja vähentää tulevaisuudessa liikenteen tuomia haittoja. Nykyään huomattavimpia liikenteen aikaansaamia ongelmia. Ilmansaasteiden, melun ja lähestyvän ilmastonmuutoksen lisäksi liikenne lisää myös merkittävästi kaupunkien hajautumista.
EU:n alueella liikenteestä aiheutuvien päästöjen osuuden on laskettu olevan yli neljäsosa kaikista vuosittaisista kasvihuonepäästöistä. Melun ja kasvihuonepäästöjen lisäksi liikenteen on todettu aiheuttavan erilaisia hengityselinsairauksia, ilmansaasteita ja monenlaisia epäpuhtauksia. Mistä siis olisi saatavilla apua? Katsotaanpa asiaa hieman tarkemmin.
Toimivaa liikennesuunnittelua tarvitaan kaikkialla Euroopassa
Ympäristöä säästävä liikennesuunnittelu on ollut jo vuosia yhtenä suosituimpana puheenaiheena Euroopassa. Yksityisautoilun voimakkaan lisääntymisen vuoksi, myös typpioksidin ja pienhiukkasten määrä ilmakehässä on viime vuosina vilkkaimmilla alueilla moninkertaistunut. Jotakin hyvää on kuitenkin saatu myös aikaan ottamalla käyttöön tärkeä ajoneuvojen Euro-päästöluokitus. EU on lisäksi ottanut käyttöön polttoaineita koskevat laatustandardit ja ympäristön kannalta puhtaammat teknologiat.
Uudenlainen liikenneinfrastruktuuri pyrkii osaltaan poistamaan ratkaisevasti myös liikenteen, eli erilaisten ajoneuvojen, junien ja lentokoneiden aiheuttamia meluhaittoja.
Euroopan unionin uusi toimintamalli tuo toivottuja muutoksia
Euroopan alueella on jo paikoittain otettu käyttöön uusia liikennehaittoja vähentäviä teknologioita, jonka lisäksi panostetaan kestäviin liikenneteknologioihin sekä vähemmän saastuttaviin polttoaineisiin. Uusien tehokkaiden ja luontoystävällisten infrastruktuurien käyttöönotto tuo positiivisia vaikutuksia sekä terveyteen että ympäristön puhtauteen. Tärkeänä tavoitteena on täydellinen hiilen poistaminen liikenteestä Euroopan alueella vuoteen 2050 mennessä.
Käytännössä sekä julkisten että yksityisten alojen toimijat tekevät aktiivisesti toimivaa yhteistyötä liikennehaittojen poistamiseksi. Erityisesti agendalla ovat toimivan liikennesuunnittelun käytännön toteuttaminen, rahoittaminen ja markkinointi. Euroopan kestävän kehityksen tavoitteena on ottaa käyttöön tehokkaita ympäristö- ja liikennestrategioita ja toteuttaa niitä sekä paikallisesti, alueellisesti että valtiollisesti.