Polkupyöräilyä pidetään usein vain isojen kaupunkien mahdollisuutena ja vähän pienemmissä kylissä ainoastaan lapset ja vanhukset pyöräilevät paikasta toiseen, koska eivät saa mennä muilla kulkuneuvoilla. Auto on suurimman osan suosikkikulkuneuvo säällä kuin säällä: ei tule hiki ajaessa, pääsee nopeammin kuin pyörällä ja saa paljon tavaraa mukaan.
Mutta miksi ihmeessä myös autoilijan tulisi olla kiinnostunut pyöräilystä? Miksi pitäisi puolustaa hyväkuntoisia ja fiksusti rakennettuja pyöräteitä, jos itse menee töihin autolla? Vastaus on melko yksinkertainen: pyöräily sujuvoittaa liikennettä – myös autoteillä.
Polkupyöräilyn edut
Polkupyöräilyyn kannustetaan monesti ensisijaisesti sen terveellisyyden perusteella. Pyöräily on hyvää liikuntaa nivelille ja sopivan aerobista melkolailla kenelle tahansa, eli pyöräily tekee hyvää sydämelle ja verenkierrolle. Luustolle parempi vaihtoehto on toki kävely, mutta pyöräilyä pidetään erityisen monipuolisena. Raitis ilma myös herättää ja virkistää mukavasti ennen töitä.
Terveysvaikutukset sikseen, sillä pyöräilyn suosiminen helpottaa myös autoilijoiden elämää. Pyöräily vie tiellä paljon vähemmän tilaa kuin yksityisautoilu. Kun pyöräily on houkutteleva vaihtoehto autoilulle, esimerkiksi toimivien yhteyksien ja hyväkuntoisten pyöräteiden muodossa, autoteiltä poistuvat ensimmäisenä ne, jotka eivät todellisuudessa tarvitse autoa töihin menemiseen, mutta ajavat sinne siitä huolimatta mukavuussyistä. Tavoitteena pitäisi olla, että enimmäkseen ammattiautoilijat kulkisivat autoteillä virka-aikaan.
Polkupyörien kasvava määrä vähentää liikenteessä olevia autoja ja näin ollen vähentää ruuhkia ja parantaa kaupunkien ilmanlaatua. Kun autotiet ovat nykyisellään ruuhkautuneita aamuisin ja iltapäivisin, polkupyörä on isoissa kaupungeissa jopa autoa nopeampi tapa liikkua.
Tekniikka avuksi
Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös pyöräilyssä ja liikenteen suunnittelussa tekniikka on tullut jäädäkseen. Reitit voi suunnitella näppärästi etukäteen tietokoneella, josta näkyy ihan tavallisen kartan lisäksi myös mahdolliset tietyömaat sekä muuta hyödyllistä tietoa, esimerkiksi millaista säätä on odotettavissa ja millaista reittiä kannattaa mennä, jos haluaa vaikkapa välttää ylämäkiä.
Pyöräily on lisääntynyt myös etätyön lisääntyessä. Vaikka työpaikalle ei juuri nyt pääsisikään pandemian takia, voit huoleti pakata imac 21 5:n mukaan olkalaukkuun ja polkea kirjastoon tekemään etätöitä. Mresell.fi-verkkokaupasta löydät kätevästi muun muassa käytetyn ja huolletun imac 21 5 -tietokoneen omaksi edulliseen hintaan. Kirjastot sijaitsevat usein hyvien pyöräreittien varrella ja sieltä löytyy kaikki tarvittava: nettiyhteys ja töpseleitä lataamiseen. Kirjastot ovat myös perusluonteeltaan hiljaisia tiloja, joissa työskentelyn luulisi sujuvan.
On myös mahdollista ottaa käyttöön sähköpyörä, joka tarkoittaa siis pyörää, jossa on sähköavusteinen moottori. Tällainen moottori saa avustaa pyörää kulkemaan aina 25 km/h nopeuteen saakka; mikäli pystyt polkemaan tätä kovempaa, anna mennä vain. Mitään virallista nopeusrajoitusta sähköpyörällä ei siis ole ollenkaan.
Kun pyöräillään kaupungissa, myös muunlainen tekniikka on aina avuksi; hyvät ja älykkäät valot tekevät pyöräilystä turvallisempaa. Reittiohjeita voi läppärin lisäksi seurata myös älypuhelimesta, jonka saa tukevasti kiinni vaikkapa ohjaustankoon. Älypuhelimen ja erilaisten langattomien ratkaisujen avulla voit myös kuunnella musiikkia tai äänikirjoja polkiessasi. Polkupyörään saa myös melkoisesti lisää kantokykyä, kun hankkii ohjaustankoon tai tarakkaan kiinnitettävän korin.